تغییرات ISO 9001:2015 پیش نویس ۲۰۱۴
مهمترین تغییرات ISO 9001:2015 بر اساس آخرین پیش نویس منتشر شده در سال ۲۰۱۴ با توجه به پیش نویس های قبلی ایزو ۹۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۵ در این مطلب ارائه شده است .
از زمانی که پیش نویس استاندارد ایزو ۹۰۰۱ توسط کمیته ایزو در سال ۲۰۱۳ منتشر شد ، تمامی کارشناسان بدنبال اطلاع از تغییرات ایزو ۹۰۰۱ و تغییرات آتی سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ می باشند با توجه آخرین پیش نویس منتشر شده در سال ۲۰۱۴ ، مهمترین تغییرات ایزو ۹۰۰۱ که به احتمال زیاد در استاندارد سال ۲۰۱۵ باقی می ماند در زیر اشاره شده است .
نگاه کلی به این تغییرات ISO 9001:2015 در پیش نویس سال ۲۰۱۴ ( تغییرات ایزو ۹۰۰۱ ) ، ممکن است برخی از بروز رسانی جزئی در ویرایش نهایی استاندارد ISO 9001:2015 را بهمراه داشته باشد .
مهمترین تغییرات ISO 9001:2015
در بخش ۴.۴ سیستم مدیریت کیفیت ، پیش نویس اولیه ISO 9001:2015 ، بخش جداگانه ای برای رویکرد فرآیندی در پیش نویس اولیه ISO 9001:2015 لحاظ شده بود در پیش نویس جدید بخش سیستم مدیریت کیفیت و فرآیند ها ی آن با هم ادغام شده است و این به معنا نیست که رویکرد فرآیندی از ایزو ۹۰۰۱ حذف شده است ، تمام الزامات با جمله بندی متفاوت ارائه شده و بصراحت به رویکرد فرآیندی اشاره نشده است .
این موضوع نباید مسیر استقرار سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ را تغییر دهد ، رویکرد فرآیندی از سال ۲۰۰۰ بعنوان یک بخش کلیدی از استاندارد ایز ۹۰۰۱ بوده است .
رهبری ، اگرچه تغییرات در این حوزه کوچک به نظر می رسد ، در استاندارد های بین المللی جدید ، الزامات برای مدیریت ارشد بمنظور پاسخ گویی و اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت اضافه شده است .
در این بند استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ، میدیرت ارشد در مورد چگونگی استقرار موثر سیستم مدیریت کیفیت و چگونگی اندازه گیری و بهبود سیستم مدیریتی صحبت می نماید . .
برای برخی از سازمان ها که در آن این فعالیت هاشده است به یک به یک تیم ممیزی داخلی واگذار می شود
بهبود مشارکت مدیریت ارشد و دانش سیستم مدیریت کیفیت می تواند به معرفی پاسخ گویی های جدید در استاندارد ISO 9001:2015 کمک نماید .
ارزیابی و برنامه ریزی ریسک ها ، این بخش استاندارد ISO 9001:2015 ، به نفع بهبود سیستم مدیریت کیفیت در تمامی شرکت ها می باشد و بعید است در ویرایش نهایی استاندارد ایزو ۹۰۰۱ سال ۲۰۱۵ حذف شود .
برنامه ریزی و ارزیابی ریسک ها در استاندارد ISO 9001:2015 باقی مانده است و برخی از توضیحات بیشتر و نمونه به یاداشت این بخش استاندارد ISO 9001:2015 اضافه شده است .
ارزیابی ریسک قبل از ایجاد تغییر در سیستم مدیریت کیفیت در بخش برنامه ریزی تغییرات برجسته شده است .
مطابق با پیوست SL ، همانطور که از پیش نویس ISO 9001:2015 انتظار می رفت بندهایی از استاندارد تغییر نام شده و شبیه به استاندارد های دیگر نظیر ایزو ۲۷۰۰۱ و ایزو ۲۲۳۰۱ .شده و چرخه دمینگ PDCA ، برنامه ، اجراء، کنترل و اقدام را اجراء می نماید .
جریان تمامی فرآیند ها باید نیازهای سازمان را برآورده نماید ، تلاش برای تطابق مدارک سیستم مدیریت کیفیت با الزامات استاندارد ISO 9001:2015 ، نباید منجر به تغییر در روند استقرار سیستم مدیریت کیفیت شود .
اطلاعات مستند شده ، در استاندارد ISO 9001:2008 چندین روش اجرای مدون الزام شده است ( نظیر روش اجرایی ممیزی داخلی ، کنترل محصول نامنطبق ) در جمله بندی پیش نویس استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ، نشانه هایی از مستندات الزام شده مشاهده نمی گردد اما این به آن معنی نیست که این مستندات ضروری نمی باشد .
در پیس نویس جدید ایزو ، عبارت ” اطلاعات مستند شده ” به معنی ، نیاز سازمان به مدرک و حفظ اطلاعات آن می باشد.
الزامی برای مدون نمودن روش اجرایی ممیزی داخلی و سوابق ممیزی وجود ندارد جهت حفظ اطلاعات مستند شده نظیر شواهد اجرای برنامه ریزی و نتایج ممیزی الزامی تعیین شده است . بهر حال یک روش اجرایی ممیزی و سوابق آن راهی برای ارائه این شواهد می باشد .
آیا مدرک نظامنامه کیفیت در ویرایش جدید نیاز می باشد ؟ مانند روش های اجرایی مدون ، دیگر نیازی به ارائه یک کتابچه نظامنامه کیفیت مطابق الزامات ISO 9001:2008 نمی باشد این بدان معنی نیست که دیگر به داشتن یک نظامنامه کیفیت توجه نکنید ، هنوز هم به اطلاعاتی نظیر : دامنه کاربرد سیستم مدیریت کیفیت ، اطلاعا ت مورد نیاز برای حمایت فرآیند های عملیاتی ، خط مشی کیفیت بعنوان اطلاعات مستند شده نیاز داریم این اطلاعات می تواند بصورت جداگانه در قالب نظامنامه کیفیت مستند شده و بعنوان مستندی به مشتریان در جهت فروش محصولات ارائه گردد .
در صورتی که سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2008 را استقرار نمودید بهتر است بتدریج تغییرات ISO 9001:2015 را در سازمان خود اعمال نمایید .
ممیزی خارجی سازمان ها بر مبنای ISO 9001:2015 ، پس از انتشار نسخه نهایی آن در سپتامبر ۲۰۱۵ توسط شرکت های گواهی دهنده انجام می گردد .
این مطلب تغییرات ISO 9001:2015 ( اولین ویرایش منتشر شده ) رابا آخرین ویرایش منتشر شده در سال ۲۰۱۴ را تشریح نموده است .
این مطلب توسط مهندس محمد رحیمی گردآوری شده است .
انتشار این مطلب با ذکر نام نویسنده و آدرس سایت www.kkpb.ir بلامانع می باشد