مقدمه
روند رو به رشد تعداد واحد های تولیدی صنایع غذایی و بهداشتی و ایجاد تغییرات در تکنولوژی و تنوع و گوناگونی محصولات تولیدی در دنیا سبب شده است تا صاحبان صنایع تلاش بیشتری را در جهت استقرار سیستم های کیفیتی در واحد های خود بنمایند . تا به این طریق در بین مصرف کنندگان و مشتریان خود نسبت به رقبای دیگر اطمینان بیشتری را ایجاد نمایند .
در کشور ما نیز به تبع کشور های صنعتی و توسعه یافته جهان ازاین سیستم ها استفاده می کنند . اما به نظر می رسد در اکثر کشور های توسعه یافته و یا کمتر توسعه یافته تصمیم بر آن است که در اسرع وقت بدون رعایت ابتدایی ترین شرایط استقرار سیستم های کیفیتی این سیستم ها را به هر قیمتی که شده استقرار دهند و بدون توجه به صورت مسئله پاسخ آن را ارائه نمایند .
غافل ازاینکه پایداری سیستم های کیفیتی دقیقا به ایجاد و استمرار شرایط اولیه آنها بر می گردد .
در این جزوه آموزشی که پیش رو دارید مطالبی را مطالعه خواهید کرد که در ظاهر برای همه ما بسیار ساده است اما کسی که عمیق به این مسائل توجه کند خواهد فهمید که استقرار هر سیستم کیفیتی و ایمنی در صنایع غذایی و بهداشتی نیازمند رعایت اصول اولیه بهداشتی و به طور کامل تر رعایت ضوابط فنی و بهداشتی در کارخانه های تولیدی است که در دنیا آن را با نام اصول GMP می شناسند .
در این جزوه آموزشی سعی شده است تا کلیات روش هادر یک تولید خوب را برای دانش پژوهان و مسئولین کنترل کیفی و مسئولین فنی کارخانه های مواد غذایی و بهداشتی بیان شود .
چرا باید ما تاییدیه GMP را داشته باشیم ؟
با ایجاد و برقراری GMP در واحد تولیدی به دوایر دولتی و مشتریان خود در سراسر جهان اطمینان می دهیم که شرکت ما به پیمان خود برای عرضه یک محصول خوب وبا کیفیت بالا پایبند است .
اهداف
هدف از تدوین این ضوابط :
بخش های GMP
GMP را در سه بخش بیان می کنیم :
بخش1- کارکنان و پرسنل
بخش2- محوطه، بنا ها ، مواد و تجهیزات
بخش3- سوابق
بخش 1 GMP:
کارکنان و پرسنل
اصول:
کارکنان کلیدی:
”معمولا پست های کلیدی توسط افرادی که به صورت تمام وقت در استخدام شرکت هستند اداره می شوند ،،
وظایف و مسئولیت های مدیر تولید :
مدیر تولید مسئولیت خواهد داشت از موارد زیر اطمینان حاصل کند :
وظایف و مسئولیت های مدیر کیفیت :
مدیر کیفیت مسئول تایید کیفیت مواد اولیه ، کالاهای نیمه ساخته ، مواد بسته بندی و محصولات نهایی می باشد .
مدیر کیفیت مسئولیت خواهد داشت از موارد ذیل اطمینان حاصل کند :
مسئولیت های مشترک :
مدیر بخش تولید و کنترل کیفیت عموما در مورد مسائل مربوط به کیفیت محصولات مسئولیت های مشترک ذیل را نیز دارند :
آموزش کارکنان:
کیفیت یک محصول تا حد زیادی به پرسنل درگیر در ساخت آن بستگی دارد . بنابر این تولید کنندگان باید آموزش هایی مطابق با برنامه های از پیش تعیین شده برای کلیه پرسنلی که محل کار آن ها داخل سالن تولید و یا آزمایشگاه های کنترل کیفی می باشند و همچنین برای پرسنلی که فعالیت آن ها روی محصول تولیدی موثر است فراهم آورد .
کارکنان جدید الا استخدام همزمان، به آموزش های پایه ای تئوری و عملی GMP باید متناسب با وظایف محوله خود آموزش های لازم را ببینند . و تاثیر عملی آن باید ارزیابی شود برنامه های آموزشی باید توسط افراد مسئول تهیه و تایید گردد ودر سوابق آموزشی نگهداری شود .
بازدید کنندگان و کارکنان آموزش ندیده ، نباید به بخش های تولید و کنترل کیفی وارد شوند . اگر این کار غیر قابل اجتناب باشد باید قبلا به آن ها در باره بهداشت شخصی و لباس های محافظ ویژه و نحوه عملکرد با توجه به نوع تولید اطلاعات لازم داده شود .
بهداشت کارکنان:
ویژگی های محل احداث کارخانه یا کارگاه های صنایع غذایی و بهداشتی
مسائل زیست محیطی:
موقعیت جغرافیایی:
عوامل اقتصادی:
بخش 2 GMP:
محوطه ،بنا ها ، مواد و تجهیزات
محوطه واحد تولیدی :
فضا های تولید:
انبار ها:
فضا های کنترل کیفیت:
فضا های فرعی:
تشناب ها:
تولید:
عملیات تولید باید بر اساس روش های بسیار دقیق صورت گیرد . این عملیات باید از روش های صحیح تولید پیروی نماید تا بر اساس ضوابط و مقررات تولید و بازاریابی ، محصولاتی با کیفیت قابل قبول بدست آید .
روش های تولید:
بسته بندی و استریل:
محصولات نهایی:
کنترل مواد شیمیایی ، مواد سمی و مضر
مواد شیمیایی :
کنترل حشرات:
بهداشت عمومی :
تجهیزات:
بخش 3 GMP:
سوابق
سوابق جامع محصول:
سوابق و تاریخچه محصول:
تولید کننده برای هر سری ساخت ملزم به نگهداری سوابق هر محصول برای مدت عمر مورد انتظار محصول می باشد این زمان نباید کمتر از 2 سال پس از تاریخ توزیع محصول توسط سازنده باشد سوابق به شرح ذیل می باشد :
این مقاله توسط مهندس محمد رحیمی تهیه شده است . استفاده از آن به همراه منبع آن www.kkpb.ir بلا مانع است
منابع :
ارسال نظر